Många kreditupplysningar påverkar ditt kreditbetyg

Det är en allmänt vedertagen uppfattning att många kreditupplysningar påverkar ditt kreditbetyg negativt. Detta är till största del korrekt. Samtidigt finns det undantag till huvudregeln. I tillägg är det självklart så att antalet kreditupplysningar bara är en av de många faktorer som påverkar kreditbetyget.

Vad är en kreditupplysning?
En kreditupplysning är ett utdrag ur ett kreditupplysningsföretags register över en privatpersons ekonomiska liv. Kreditupplysningen inkluderar bland annat inkomstuppgifter, underskott/överskott av kapital, fastigheter, kreditengagemang (antal krediter, antal kreditgivare, beviljad kredit samt utnyttjad kredit), betalningsanmärkningar och andra anmärkningar samt uppgifter om de senaste frågorna hos kreditupplysningsföretaget.

När tas en kreditupplysning?
Varje gång du ansöker om ett lån (privatlån, snabblån, bolån, med mera), köper något på avbetalning, tecknar ett tele- eller TV-abonnemang hos en ny aktör, och så vidare, så tas en kreditupplysning. Långivaren/kreditbolaget/leverantören vill helt enkelt se hur din finansiella ställning ser ut för att kunna göra en bedömning om huruvida du ska välkomnas som kund eller inte. Om det finns många frågor om kreditupplysningar i utdraget är det givetvis ett tecken på ett frekvent behov av lån och krediter, vilket i regel inte är något positivt. Antalet beviljade lån och den sammanlagda skulden är självklart också intressant.

Skillnad på förfrågningarna
Nu är dock saken inte riktigt så enkel. Det är skillnad på lån och lån. Om du har några förfrågningar avseende bolån kommer kreditgivaren inte att anse att det är något konstigt med det. Det är bara naturligt att du kontaktar flera banker när du är på jakt efter finansiering för ett bostadsköp. Om du däremot enbart har förfrågningar kring avbetalningsköp och smålån, och dessutom ett antal av den typen, kan du dock räkna med att din kreditvärdighet kan få sig en törn.

Låneförmedlare tar bara en kreditupplysning
Om du vill minimera antalet kreditupplysningar när du vill ansöka om ett privatlån kan du med fördel vända dig till en låneförmedlare. Då tas nämligen bara en kreditupplysning trots att du kanske får en handfull eller fler låneerbjudanden. Det är låneförmedlaren som tar den enda kreditupplysningen i eget namn.

Sammanfattning

  • Ett stort antal kreditupplysningar är i regel negativt
  • Flera kreditupplysningar för bolån eller andra lån med säkerhet sänker inte kreditbetyget
  • Med en låneansökan hos en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning