Att tänka på innan man tar ett snabblån

Det går snabbt att ta ett snabblån. Ansökan gör du i regel direkt på nätet eller via sms och sedan tar det maximalt en bankdag innan pengarna betalas ut. I allmänhet går det dock betydligt fortare än så. Att det är enkelt och smidigt att ta ett snabblån är givetvis en fördel.

Om du har ett akut behov av pengar är det självklart bra att du kan få pengarna i handen på mycket kort tid. Samtidigt innebär snabbheten att det finns en risk att du tar ogenomtänkta beslut. Det finns några saker att tänka på innan man tar ett snabblån.

Måste du ha pengarna nu?
Det första du ska fundera kring är om du verkligen måste ha pengarna nu direkt. Råder akutläge i hushållsekonomin eller finns det möjlighet att invänta inkomster från lön eller andra ersättningar? Om du inte kan betala hyran i tid utan att ta ett snabblån står du inför en kris. Hyran bara måste betalas i tid. På motsatt sida av skalan hittar vi mer lyxbetonad konsumtion. I det långa loppet lider du förmodligen inte av att inte kunna köpa den där väskan just idag.

Kan du låna av vänner eller familj?
Det är billigare att låna av vänner och familj än av en långivare inom snabblån. Om du behöver betala ränta eller någon annan slags ersättning är kostnaden förmodligen betydligt lägre än vad du måste erlägga för ett snabblån. Givetvis är det inte säkert att du har någon dig närstående som har möjlighet att avvara en mindre eller större summa pengar under en viss tid, men det är en god idé att fråga.

Kan du betala tillbaka lånet i rätt tid?
Innan du tar ett snabblån ska du också tänka dig in i framtiden till den tidpunkt då lånet måste vara återbetalt med ränta. Kommer du att ha möjlighet att betala tillbaka lånet i rätt tid? Om du är osäker finns det skäl att vara försiktig. Risken finns då nämligen att du kan behöva ta ett nytt lån för att kunna betala tillbaka det gamla. Om det sker är risken att hamna i en negativ spiral överhängande.

Kan du hitta en långivare med gratis snabblån?
Kostnadsfria snabblån låter möjligen som en omöjlighet, men det finns ett par, tre stycken långivare inom snabblån som har som policy att erbjuda alla nya kunder ett kostnadsfritt snabblån. Denna typ av policy är ett led i ett större tänk kring marknadsföring. Dessutom ser de långivare som erbjuder kostnadsfria snabblån gärna att du blir en lojal kund i framtiden.

Det finns dock inga andra förpliktelser kopplade till ett kostnadsfritt snabblån än att du ska betala tillbaka hela lånebeloppet i rätt tid.